انواع تبلیغات و بازاریابی دیجیتال چیست ؟
همه ما میدانیم که تبلیغات انواع متفاوت و بسیار متنوعی دارد و با گذر زمان روشهای جدیدی برای تبلیغات ابداع میشود. برای مثال، در گذشته بیشتر از روشهای تبلیغاتی مانند تبلیغات در رسانههای چاپی و رادیو و تلویزیون بهره گرفته میشد و امروزه، تبلیغات و بازاریابی دیجیتال از طریق شبکههای اجتماعی و موتورهای جستجو طرفداران بیشتری دارند.
برای انتخاب بهترین استراتژی تبلیغاتی، باید بدانید که انواع مختلف تبلیغات چیست و هر استراتژی، چه مزایا و معایبی دارد. در این بخش، بعضی از انواع تبلیغات را به شما معرفی میکنیم.
روشهای تبلیغاتی قدیمی
روشهایی مانند تبلیغات در رسانههای چاپی، رادیو و تلویزیون از روشهای قدیمیتر تبلیغاتی محسوب میشوند، اگرچه همچنان میتوان از این روشها به عنوان روشهای تبلیغاتی مؤثر بهره گرفت. این کانالهای تبلیغاتی سالها توسط کسب و کارهای مختلف استفاده شدهاند و مؤثر بودن آنها در معرفی کسب و کارها به مشتریان احتمالی ثابت شده است. از روشهای تبلیغاتی قدیمی میتوان موارد فهرست زیر را نام برد.
- تبلیغات چاپی
- تبلیغات در بیلبوردها و سیستم حملونقل عمومی
- تبلیغات تلویزیونی
- تبلیغات رادیویی
- تبلیغات در رویدادها
- ارسال مستقیم تبلیغات به مخاطبان
1. تبلیغات چاپی چیست ؟
«تبلیغات چاپی» (Print Advertising) به تبلیغ در رسانههای چاپی فیزیکی مانند پوسترها، تراکتها، مجلهها و روزنامهها گفته میشود. اگرچه شکل طراحی تبلیغات چاپی در طول زمان تغییرات زیادی پیدا کرده است، اما این کانال تبلیغاتی در معرفی کسب و کارها و محصولات و خدمات به مشتریان همواره از روشهای مؤثر و مفید بوده است. نتیجه تبلیغات در رسانههای چاپی برخلاف رسانههای دیجیتال، به شکل دقیق قابل ارزیابی و اندازهگیری نیست.
تصویر بالا، نمونهای از تبلیغات چاپی خلاقانه را نشان میدهد. در این تبلیغ، شرکت «موتورولا» (Motorola) برای تبلیغ موبایل مدل Moto X خود با همکاری مجله Wired تبلیغ چاپی جالبی را ساخت که در آن مخاطبان میتوانستند با فشار دادن دکمههای روی صفحه مجله، رنگ موبایل تبلیغ را تغییر دهند.
2. تبلیغات در بیلبوردها و سیستم حملونقل عمومی
تبلیغات در بیلبوردها و سیستم حملونقل عمومی را میتوان شکلی از تبلیغات در رسانههای چاپی در ابعاد بسیار بزرگ دانست. به این شکل تبلیغات، تبلیغات محیطی نیز گفته میشود.
این شکل تبلیغات به دلیل اندازه بسیار بزرگ، تفاوت در طراحی، تفاوت در محل قرارگیری تبلیغ و هزینه متفاوت تبلیغات در بیلبوردهای شهری و سیستم حملونقل عمومی با تبلیغات چاپی تفاوتهایی نیز دارد. برای مثال، معمولاً در بیلبوردها کلمات کمتری وجود دارد، چراکه بینندگان آنها زمان زیادی برای خواندن و پردازش پیام تبلیغاتی ندارند. علاوه بر این، این تبلیغات بیشتر با هدف افزایش آگاهی از برند انجام میشوند و در نتیجه فقط شامل نام برند و شماره تماس یا آدرس وبسایت برند هستند در حالی که تبلیغات در رسانههای چاپی دیگر ویژگیهای متفاوتی دارند.
3. تبلیغات تلویزیونی چیست ؟
«تبلیغات تلویزیونی» (TV Commercials) ویدیوهای تبلیغاتی کوتاهی هستند که توسط شرکتها و سازمانهای مختلف برای پخش در شبکههای تلویزیونی ساخته میشوند تا مخاطبان برنامههای تلویزیونی مختلف را با برند، محصولات و خدمات خود آشنا کنند. تبلیغات تلویزیونی از زمان اختراع تلویزیون وجود داشتهاند، اما با گذر زمان و با شروع کار تلویزیونهای آنلاین (Streaming TV) تغییرات بسیار زیادی پیدا کردهاند.
تبلیغات تلویزیونی معمولاً بینندگان بسیار زیادی دارند و امکان دسترسی به تعداد زیادی از مخاطبان را با استفاده از محتوای چندرسانهای ایجاد میکنند. این تبلیغات معمولاً هزینههای زیادی دارند، مخاطبان نمیتوانند آنها را رد کنند یا نادیده بگیرند و امکان هدفگذاری دقیق مخاطبان در آنها وجود ندارد. اما تبلیغات دیجیتال در تلویزیونهای اینترنتی این اشکالها را برطرف کردهاند.
4. تبلیغات رادیویی چیست ؟
تبلیغات رادیویی به شکلی از تبلیغات صوتی گفته میشود که از طریق شبکههای رادیویی میان برنامهها یا قطعههای موسیقی پخش میشوند. قدمت این روش تبلیغاتی به سال ۱۹۲۰ میلادی برمیگردد.
تبلیغات رادیویی در معرفی کسب و کارها و محصولات یا خدمات آنها به ساکنان محلی مؤثر است. اما امروزه تبلیغات در پادکستها روشی مشابه است که میتواند برای تبلیغات صوتی، به ویژه در سطح کشوری یا جهانی، از تبلیغات رادیویی به شکل قدیمی مفیدتر باشد.
5. تبلیغات در رویدادها یا ایونت مارکتینگ چیست ؟
رویدادهای حضوری و آنلاین، فرصتهای مناسبی برای برقراری ارتباط میان کسب و کارها و مخاطبان آنها و معرفی برند و محصولات یا خدمات هستند. به همین دلیل تبلیغات و «بازاریابی در رویدادها یا ایونت مارکتینگ» (Event Marketing) از روشهای محبوب تبلیغاتی برای کسب و کارها محسوب میشود.
میزبانی از رویدادهای حضوری و مجازی یا حمایت مالی از این رویدادها میتواند به شناخته شدن نام برند و محصولات و خدمات کسب و کارها کمک کند. این روش تبلیغاتی، کسب و کار را با مخاطبان آشنا میکند و زمینههای معرفی و تبلیغ محصولات را فراهم میکند. به طور معمول، حمایت مالی از رویدادها از میزبانی برای برگزاری آنها کمهزینهتر است.
6. ارسال مستقیم تبلیغات به مخاطبان
«تبلیغات از طریق ارسال مستقیم» (Direct Mail Advertising) به شکلی از تبلیغات گفته میشود که در آن کسب و کارها کارت پستال، کاتالوگ یا تراکتهای تبلیغاتی خود را به شکل مستقیم به نشانی مخاطبان هدف خود ارسال میکنند. ارسال مستقیم تبلیغات به مخاطبان از استراتژیهای بازاریابی شخصی و بسیار پرهزینه است، چراکه ارسال پستی تبلیغات به تنهایی هزینه زیادی دارد.
امروزه، تبلیغات از طریق ارسال ایمیل یا «بازاریابی ایمیلی» (Email Marketing) جای این شکل از تبلیغات را گرفته است. تبلیغات ایمیلی شکل دیجیتال و کمهزینه تبلیغات از طریق ارسال مستقیم است و به عنوان یکی از روشهای بسیار مؤثر دیجیتال مارکتینگ شناخته میشود.
روشهای تبلیغات دیجیتال
امروزه بیش از چهار میلیارد نفر در سراسر دنیا از اینترنت استفاده میکنند و گفته میشود که میزان استفاده از اینترنت از سال ۲۰۰۵ تا کنون بیش از ۳۰۰ برابر افزایش داشته است. در واقع میتوان گفت که میزان استفاده از اینترنت همواره در حال افزایش است و متوقف نخواهند شد. بنابراین، اگر در استراتژیهای بازاریابی کسب و کار خود به تبلیغات آنلاین فکر نکنید، فرصتهای رقابت بسیار زیادی را از دست خواهید داد.
با استفاده از استراتژیهای بازاریابی دیجیتال میتوانید از اینترنت برای دسترسی به بیش از نیمی از جمعیت دنیا و کانالهای متنوع برای تبلیغات خود بهره بگیرید. امروزه دیجیتال مارکترها میتوانند از طریق کانالهای ارتباطی مختلف و با هر بودجهای با مخاطبان هدف کسب و کارها ارتباط برقرار کنند. همچنین، ابزارهای زیادی برای کمک به بهبود اجرای کمپینهای تبلیغات دیجیتال وجود دارند. اگر به آشنایی با این ابزارها علاقهمندید، مطالعه مطلب «۴۵ ابزار مارکتینگ که نیاز دارید — فهرست ابزارهای دیجیتال مارکتینگ» را به شما پیشنهاد میکنیم.
از استراتژیهای کارآمد تبلیغات دیجیتال میتوان موارد فهرست زیر را نام برد.
- تبلیغات در موتورهای جستجو
- تبلیغات از طریق شبکههای اجتماعی
- تبلیغات ایمیلی
- بازاریابی مجدد
- تبلیغات موبایلی
- تبلیغات ویدیویی
- تبلیغات همسان و محتوای حمایت شده
- تبلیغات نمایشی و استفاده از بنرهای تبلیغاتی
- تبلیغات کلیکی
7. تبلیغات در موتورهای جستجو چیست ؟
موتورهای جستجوی مشهور مانند گوگل و بینگ، سیستم تبلیغاتی مخصوص خودشان را دارند. این سیستم تبلیغاتی که گاهی با نام تبلیغات کلیکی یا PPC نیز شناخته میشود، به نمایش تبلیغات کسب و کارها بر اساس کلمات کلیدی خاص در اولین صفحه از نتایج جستجوهای کاربران میپردازد.
زمانی که شخصی با استفاده از موتورهای جستجو برای یافتن اطلاعات درباره یک کلمه یا عبارت جستجو میکند، تبلیغکنندگان میتوانند محتوای تبلیغاتی مرتبط با آن کلمه کلیدی را در کنار نتایج طبیعی (ارگانیک) جستجو به کاربران نشان بدهند. تبلیغات پولی در موتورهای جستجو ابزاری قدرتمند برای معرفی کسب و کارها و محصولات و خدمات آنها به شمار میرود، چراکه در آن کسب و کارها میتوانند تبلیغات خود را در مکانی بسیار مناسب و مرتبط به مخاطبان هدف خود نمایش دهند.
تصویر زیر نمونهای از تبلیغات کلیکی در موتور جستجوی گوگل را نشان میدهد. نتایج طبیعی جستجوی عبارت «دیجیتال مارکتینگ چیست» که بر اساس اصول سئو به صفحه اول نتایج جستجوها رسیدهاند، بعد از این نتیجه نمایش داده میشوند.
8. تبلیغات یا بازاریابی شبکههای اجتماعی چیست ؟
پلتفرمهای رسانههای اجتماعی به خوبی میدانند که محتوای منتشر شده در آنها چقدر برای کسب و کارها مهم است و به همین دلیل، گزینههایی را برای تبلیغات کسب و کارها یا «حمایت مالی» (Sponsoring) طراحی کردهاند. تبلیغات در شبکههای اجتماعی میتوانند پیام کسب و کار شما را به مخاطبان هدف نمایش دهند و آنها را به برقراری ارتباط با برند و خرید محصولات یا خدمات شما تشویق کنند.
به طور معمول، شبکههای اجتماعی نمایش تبلیغات را در مقایسه با محتوای طبیعی در اولویت قرار میدهند، چراکه تبلیغات برای آنها سود بیشتری به همراه دارد. بنابراین چه برند جدیدی را ایجاد کردهاید و چه کسب و کاری قدیمی و روبهرشد دارید، بهتر است به اجرای کمپینهای تبلیغاتی در شبکههای اجتماعی نیز فکر کنید. برای معرفی حسابهای کاربری خود در شبکههای اجتماعی و افزایش تعداد دنبالکنندگان میتوانید از روشهای مؤثر دیگر در بازاریابی شبکههای اجتماعی نیز بهره بگیرید.
9. تبلیغات ایمیلی چیست ؟
همانطور که گفتیم، تبلیغات ایمیلی را میتوان شکل مدرن ارسال تبلیغات به شکل مستقیم برای مخاطبان دانست. بازاریابی ایمیلی یا ایمیل مارکتینگ از استراتژیهای مؤثر بازاریابی دیجیتال است که میتواند مخاطبان راغب را به مشتریان همیشگی و وفادار برندها تبدیل کند.
در این روش، کسب و کارها با ارسال ایمیلهای مختلف به مخاطبان، برند و محصولات یا خدمات خود را به افراد معرفی میکنند. خبرنامههای ایمیلی، کمپینهای تبلیغاتی ایمیلی و اطلاعرسانی به کاربران درباره رویدادها و کمپینهای فروش ویژه از انواع رایج کمپینهای بازاریابی ایمیلی محسوب میشوند.
بازاریابی ایمیلی نرخ بازگشت سرمایه بسیار بالایی دارد و شرکتهای مختلفی با فعالیت به عنوان ارائهدهندگان خدمات ایمیل مارکتینگ، راهاندازی کمپینهای مؤثر بازاریابی ایمیلی را برای کسب و کارها ساده میکنند.
10. بازاریابی مجدد چیست ؟
مارکترها با طراحی استراتژی «بازاریابی مجدد یا ریمارکتینگ» (Remarketing) تبلیغاتی را بر اساس بازدیدها یا فعالیتهای قبلی کاربران در وبسایت به آنها نشان میدهند. این شکل از بازاریابی، افرادی را هدفگذاری میکند که پیشتر به طریقی نشان دادهاند که به برند یا کسب و کار شما و محصولات و خدمات آن علاقه دارند.
در واقع، بازاریابی مجدد شانسی دوباره برای تبدیل مخاطب به مشتری، افزایش میزان فروش و جذب مشتریان جدید از طریق تبلیغات را به کسب و کارها میدهد. میتوان در پلتفرمهای تبلیغاتی مختلفی مانند گوگل، فیسبوک، اینستاگرام، توییتر و… از روشهای مختلف ریمارکتینگ برای جذب مخاطب و مشتری بهره گرفت. تصویر زیر، مراحل بازاریابی مجدد را نشان میدهد.
ریمارکتینگ از استراتژیهای مفید و موفق بازاریابی به شمار میرود و میتواند در بهبود اثرگذاری فعالیتهای بازارایابی دیجیتال و جذب مشتری مؤثر باشد.
11. تبلیغات موبایلی چیست ؟
با استفاده از روشهای مختلف «تبلیغات موبایلی» (Mobile Advertising)، هر دستگاه موبایلِ متصل به اینترنت، مانند تلفنهای همراه هوشمند و تبلتها را میتوان به کانالی برای تبلیغات تبدیل کرد. این شکل تبلیغات امکان دسترسی به مشتریان احتمالی را از طریق روشهای تبلیغات دیجیتال در موبایلها و اپلیکیشنهای موبایل برای کسب و کارها فراهم میکند.
از مشهورترین روشهای تبلیغات موبایلی میتوان پوش نوتیفیکیشن، تبلیغات درون اپلیکیشنها و اقدامات مرتبط با ساخت وبسایت «واکنشگرا یا ریسپانسیو» (Responsive) به منظور بهینهسازی وبسایت برای موتورهای جستجو یا سئو را نام برد.
12. تبلیغات ویدیویی چیست ؟
محتوای ویدیویی از محبوبترین شکلهای محتوا برای کاربران اینترنت، به ویژه کاربران شبکههای اجتماعی، است. آمارها نشان میدهند که بسیاری از کاربران ترجیح میدهند محتوای ویدیویی مختلفی را درباره محصولات و خدمات کسب و کارها یا برندهای مورد علاقه خود را تماشا کنند. به همین دلیل شما میتوانید با ساخت ویدیوهای تبلیغاتی جذاب و سرگرمکننده و انتشار آنها از طریق شبکههای اجتماعی یا «پلتفرمهای پخش ویدیو آنلاین» (Streaming Platforms) به تعداد زیادی مخاطب راغب دسترسی پیدا کنید.
همچنین، میتوانید تبلیغات ویدیویی خود را در اختیار پلتفرمهای منتشرکننده ویدیو مانند یوتیوب قرار دهید تا آنها را پیش یا پس از پخش ویدیوهای مختلف به کاربران نمایش دهند.
13. تبلیغات همسان و محتوای حمایت شده چیست ؟
«تبلیغات همسان» (Native Ads) و «محتوای حمایت شده» (Sponsored Content) به شکلی از تبلیغات گفته میشود که درون پستهای وبلاگها یا شبکههای اجتماعی قرار میگیرند و ظاهر آنها با بقیه پستها تفاوتی ندارد. هدف اصلی پستهای تبلیغات همسان آگاهیبخشی یا سرگرم کردن مخاطبان است اما در آنها محصولات یا خدمات برندها نیز معرفی میشوند. برای مثال، میتوان رپورتاژ آگهی را نوعی از تبلیغات همسان دانست.
بهرهگیری از تبلیغات همسان و محتوای حمایت شده راهی عالی برای معرفی برند درون محتوایی است که مخاطبان از پیش با آن آشنا هستند و به آن علاقه دارند.
14. تبلیغات نمایشی چیست ؟
«تبلیغات نمایشی» (Display Ads) و «بنرهای تبلیغاتی» (Banner Ads) شبیه به تبلیغات در موتورهای جستجو هستند و از مدل تبلیغات کلیکی پیروی میکنند، با این تفاوت که به جای استفاده از متن، از عناصر تصویری برای تبلیغات استفاده میکنند.
بنرهای تبلیغاتی و تبلیغات نمایشی معمولاً به شکل تصویرهای کوچک در قسمت بالایی یا کناری صفحههای وب قرار میگیرند و مخاطبان با کلیک کردن روی آنها به وبسایت یا صفحههای فرود کسب و کار مدنظر هدایت میشوند. تصویر زیر، محل قرارگیری و اندازههای استاندارد بنرهای تبلیغاتی و میزان استفاده از بنرها در اندازههای مختلف را نشان میدهد.
15. تبلیغات کلیکی چیست ؟
همانطور که پیشتر گفتیم، «تبلیغات کلیکی» (Pay-per-Click | PPC Advertising) شکلی از تبلیغات در بازاریابی دیجیتال است که به منظور افزایش ترافیک وبسایت در موتورهای جستجو انجام میشود. در این شکل تبلیغات، کاربران با جستجوی کلمات کلیدی خاص یا بازدید از صفحههای وب خاص، تبلیغات شما را مشاهده میکنند و با کلیک کردن روی آنها، به وبسایت شما هدایت میشود. سپس شما بهازای هر کلیک روی تبلیغات، مبلغی را به پلتفرم تبلیغکننده میپردازید.
پلتفرمهای مختلفی برای تبلیغات کلیکی وجود دارد که میتوانید تبلیغات کسب و کار خود را در آنها منتشر کنید. از این پلتفرمها میتوان موتورهای جستجوی مشهور مانند گوگل و بینگ، شبکههای اجتماعی و وبسایتهای منتشرکننده تبلیغات مانند «کاپریلا» را نام برد.