نحوه ایده یابی در نیچ مارکتینگ
بسیاری از افرادی که به تازگی با نیچ مارکتینگ آشنا میشوند به قدری نسبت به آن علاقه پیدا میکنند که بحث « ایده یابی» را در نظر نمیگیرند. با وجود اینکه نیچ مارکتینگ موضوع بسیار جذابی است اما پرداختن به موضوعاتی که شور و اشتیاقی برای آن ندارید یا موضوعات کمفروش، پیشنهاد نمیشود.
نحوه تعیین موضوعات مورد علاقه
با کمی جستجو در رابطه با نیچ مارکتینگ درمییابید که اصلیترین موضوع به هنگام ایدهیابی این است که به دنبال علاقهمندیهای خود باشید. زیرا اگر علاقه و هیجان زیادی برای موضوع وجود داشته باشد، این اشتیاق برای انجام کار و به سرانجام رسیدن فعالیتهای بازاریابی نیز نقش مثبتی خواهد داشت.
البته این موضوع همواره صدق نمیکند. اگر شور و اشتیاق بالایی در رابطه با یک موضوع داشته باشید اما اندازه بازار در این حوزه کوچک باشد و افراد تمایلی به خرید نداشته باشند، در حقیقت وقت خود را تلف کردهاید.
به همین دلیل برای شروع نیچ مارکتینگ پیشنهاد میکنیم که در ابتدا موضوعاتی را انتخاب کنید که واقعا علاقه به انجام آنها دارید. قلم و کاغذی بردارید و تمامی موضوعات مورد علاقه خود را روی آن یادداشت کنید. در این مرحله هیچ قضاوتی روی موضوعات نداشته باشید. اگر برای پیدا کردن موضوعات مورد علاقه خود در این مرحله دچار مشکل شدید، سوالات زیر را از خود بپرسید.
- چه سرگرمیهایی را دوست دارم؟
- به چه ورزشی علاقه دارم؟
- وقت آزاد خود را چطور میگذرانم؟
- علاقه به خواندن چه موضوعاتی دارم؟
- چه برنامههای تلویزیونی مرا جذب میکنند؟
- در حال حاضر چه مشکلی دارم؟
- قصد توسعه چه مهارتهایی را دارم؟
- چه چیزی را میتوانم در زندگی خودم بهبود بدهم؟
این سوالات تنها برخی از نمونه سوالاتی بودند که باید از خود بپرسید. آنچه که در این مرحله باید انجام دهید این است که به طور دقیق موضوعات مورد علاقه خود را بررسی کنید. البته طبیعی است که به موضوعاتی مانند ورزش و سرگرمی توجه بیشتری داشته باشید. با این وجود، در این مرحله هیچ قضاوتی نداشته باشید. بعد از چند دقیقه که سوالات بالا را از خود پرسیدید، فهرست طولانی را خواهید نوشت.
بررسی از نگاه بازاریابی
بعد از آماده کردن فهرست مورد نظر در مرحله بعد باید ایدهها و نکات مختلفی را از نگاه بازاریابی یادداشت کنید. با انجام این کار حتی موضوعات جدیدی را مییابید که شاید در حال حاضر علاقهای به انجام آن نداشته باشید. در این مرحله باید موضوعات را به شکلی دقیق بررسی و در جایی یادداشت کنید. ایدههای مختلف را نیز در همین مرحله بنویسید. بهتر است در ابتدای روز نکات را بنویسید و در ادامه موارد زیر را به یادداشتهای خود اضافه کنید.
- مشکلاتی که با آن روبرو هستید.
- موضوعاتی در اطراف شما که به آنها جذب میشوید.
- برنامههای تلویزیونی که نظر شما را به خود جلب کردهاند.
- کالاها و خدماتی که استفاده میکنید.
- چیزهایی که شما را خوشحال میکنند.
- چیزهایی که شما را غمگین یا عصبانی میکنند.
- فعالیتهایی که در آن شرکت دارید.
زمانی را برای توقف این یادداشتبرداری مشخص کنید. سپس در ادامه با نگاه بر هر مورد، سوالات زیر را از خود بپرسید.
- آیا افراد دیگری هستند که به این موارد علاقه داشته باشند؟
- آیا افراد برای انجام این موارد حاضر به پرداخت پول هستند؟
- چه مشکلاتی بین شما و دیگران مشترک است؟
- چه چیزی شما را به راستی خوشحال یا هیجانزده میکند؟
- چه چیزهایی سبب ناراحتی، عصبانیت و انزجار شما شدهاند؟
با پرسیدن سوالات بالا و رسیدن به جواب مشخص، آن موضوعات را در فهرست «بازاریابی» خود پیدا و مشخص کنید. هریک از موضوعات مشخص شده میتوانند ایدهای برای نیچ مارکتینگ باشند.
بررسی عملکرد موضوعات
وبسایتهای مختلفی وجود دارند که میتوانید در آنها موضوعات مطرح و ترند شده را پیدا کنید. با بررسی این وبسایتها ایدههای سودده برای نیچ مارکتینگ را مییابید. در ادامه به برخی از این روشها اشاره میکنیم.
- بررسی فروشگاههای اینترنتی
- بررسی تالارهای گفتگو
- استفاده از گوگل ترند
- بهرهگیری از شبکههای اجتماعی
بررسی فروشگاههای اینترنتی
از جمله این وبسایتها میتوان به فروشگاههای اینترنتی مانند «Amazon» اشاره کرد که کالاهای مختلفی را به فروش میرساند. این فروشگاه دستهبندیهای مختلفی را برای کالاهای خود در نظر میگیرد که هریک از دستهها، زیرمجموعههای متفاوتی را شامل میشوند. با بررسی محصولات پرفروش هر زیرشاخه، ایدههایی برای نیچ مارکتینگ بدست میآورید.
بررسی تالارهای گفتگو
با بررسی فرومها یا تالارهای گفتگو در مییابید که افراد در رابطه با چه موضوعاتی بحث میکنند و علاقهمندیها و مشکلات آنان در چه مواردی دیده میشود. علاوه بر این، تالارهای گفتگو محل بسیار مناسبی برای ایدهیابی نیچ مارکتینگ به شمار میآیند.
استفاده از گوگل ترند
راههای مختلفی وجود دارد تا به کمک آنها موضوعات داغ و ترند را بررسی کرد. با استفاده از گوگل ترند و جستجوی کلمات کلیدی، روند تغییرات به خوبی بررسی میشوند. به طور مثال میتوان به موضوعاتی همچون «سئو» و «دیجیتال مارکتینگ» اشاره کرد. در تصویر زیر میتوانید روند تغییرات این کلمات کلیدی را مشاهده کنید.
بهرهگیری از شبکههای اجتماعی
بیشتر شبکههای اجتماعی همچون اینستاگرام و توییتر، امکاناتی دارند که به کمک آنها میتوان موضوعات پرطرفدار در هر زیرشاخه را بررسی کرد. به این ترتیب، با استفاده از روشهای گفته شده میتوانید عملکرد هریک از موضوعات یادداشت شده را بررسی کنید و ارزش آنها برای شروع نیچ مارکتینگ را بسنجید.