شیشه در بسته بندی دارو
شیشه یکی از رایج ترین موارد برای بسته بندی دارو، مخصوصا داروهای مایع، مانند شربت ها و آمپول ها، میباشد؛ چرا که شیشه را میتوان از نظر شیمیایی خنثی دانست و به عبارت دیگر، با مواد مختلف واکنش نشان نمیدهد. همچنین، به دلیل شفاف بودن آن، بررسی داروی درون شیشه به سادگی ممکن است. از معایب استفاده از شیشه، حساسیت حمل و نقل و قیمت گران آن در برابر پلاستیک میباشد.
طراحی بسته بندی دارو
طراحی بسته بندی دارو یکی از پراهمیت ترین موارد در تولید دارو است و اگر بگوییم ارزش و اهمیت آن کمتر از تولید خود دارو نیست مبالغه نکرده ایم! چرا که طراحی بسته بندی دارو باید به شیوه ای انجام شود که از ورود هرگونه آلودگی به درون دارو جلوگیری شود. از طرفی، بسته بندی دارو باید به نحوی باشد که حمل و نقل آن به سختی انجام نشده و همچنین متناسب با دارو بوده و فضای زیادی اشغال نکند تا به راحتی هم در جعبه کمک های اولیه بتواند قرار بگیرد و هم حجم زیادی از قفسه های داروخانه ها را نگیرد.
طراحی مناسب بسته بندی دارو چه اهمیتی دارد؟
تاکنون افرادی را دیده اید که برای باز کردن انواع جعبه ها، از چاقو یا یک شی نوک تیز استفاده میکنند؟ حالا فرض کنید دارو به شکلی درون جعبه قرار گرفته باشد که با یک حرکت کوچک چاقو، باز شده و منجر به خراب شدن قرص ها شود. قضیه فقط مربوط به باز کردن جعبه نمیشود و عده زیادی از افراد، هنگام باز کردن قرص چنان فشاری بر بسته بندی میآورند که قرص را میشکنند و یا در احتمالات بدتر، کاری میکنند بخشی یا کل قرص ها باز شوند. بنابراین طراحی بسته بندی از اهمیت فوق العاده زیادی برخوردار است.
چاپ بسته بندی دارو
همانقدر که طراحی بسته بندی دارو حائز اهمیت میباشد، چاپ بسته بندی دارو نیز مهم و حیاتی است (البته اگر اهمیت چاپ بیشتر نباشد!) در واقع، ساختمانی را فرض کنید که بسیار خوب طراحی شده است اما تا آن طراحی خوب اجرا نشده باشد، میتوان گفت در نهایت هیچ کاری انجام نگرفته است! بنابراین مهم است علاوه بر طراحی بسته بندی، به یک مجتمع چاپ با کیفیت اعتماد کنید تا مشکلی از نظر چاپ طراحی انجام شده نداشته باشید. البته مسلما بهتر است کار طراحی بسته بندی و چاپ آن را به یک شرکت بدهید تا خیالتان از خوب پیش رفتن هردوی این کار ها راحت باشد. مجتمع چاپ و بسته بندی سیناپکینگ، با تجربه بالایی که در زمینه بسته بندی و انواع چاپ دارد، میتواند انتخابی مطمئن برای شما باشد.
بسته بندی دارو شامل چه مواردی میشود؟
بسته بندی دارو فقط بسته بندی داخلی دارو نبوده و جعبه دارو و بروشور آن را هم شامل میشود که همگی از اهمیت بالایی برخوردار هستند و بدون وجود هریک از آن ها، عملا حتی خود دارو نیز تحت الشعاع قرار خواهد گرفت.
-
جعبه دارو
جعبه دارو را میتوان ویترین یک دارو و نمایانگر تمام موارد مورد نیاز مصرف کننده دانست. هرچقدر جعبه دارو دقیق تر به ویژگی های داروی داخل آن اشاره کند؛ ارزش بالاتری داشته و در نهایت باعث راحت تر بودن هم مصرف کننده و هم فروشنده میکند.
چه مواردی روی جعبه دارو باید درج شود؟
جعبه دارو، بهترین جایی است که میتوان اطلاعات دارو را روی آن درج کرد اما به دلیل کمبود فضای جعبه دارو، باید مهمترین موارد ممکن روی آن درج شود. در این بخش با مواردی که باید روی جعبه دارو درج شود و ویژگی هایی که باید داشته باشد آشنا میشویم.
نام دارو!
تعجب کردید؟ تعجبی ندارد! باید نام دارو به طور کامل روی جعبه دارو درج شود؛ شاید بگویید مسلما نام دارو روی جعبه درج میشود اما نکته ای که وجود دارد این است که هر دارو بیش از یک نام دارد! نام تجاری و نام عمومی. اکثر افراد دارو ها را با نام عمومی آن میشناسند؛ شاید اگر نام تجاری خیلی از داروها را به کار ببرید اکثر افراد آن را نشناسند. برای مثال، خیلی از افراد نمیدانند کاربرد داروی تایلانول یا پاراستامول چیست اما کافی است که نام عمومی این دارو که استامینوفن است را به جای نام تجاری آن به کار ببرید؛ در این صورت همه خواهند فهمید شما از چه دارویی صحبت میکنید. بنابراین روی جعبه دارو هر دوی این نام ها باید درج شوند. همچنین تمام موارد دارو، از جمله نام آن، باید به دو صورت فارسی و انگلیسی روی جعبه درج شود.
ترکیبات به میلی گرم روی جعبه دارو
روی جعبه دارو و معمولا کنار نام دارو، باید عددی درج شود که نشان دهنده این است که آن دارو حاوی چند میلی گرم از ماده خاصی است و در چه دوزی مناسب است؟ برای مثال روی جعبه یک قرص مانند ایبوپروفن، عدد 400 درج شده است که نشان میدهد هر قرص حاوی 400 میلی گرم ایبوپروفن بوده و در یک دوز که مثلا هر 8 ساعت یک بار است، باید 400 میلی گرم از آن قرص مصرف شود که در این مثال، 400 میلی گرم برابر یک قرص کامل میباشد. (این اعداد برای درک راحت تر مطلب آورده شده و به هیچ عنوان در مصرف دارو به این اعداد اتکا نکنید و حتما با پزشک مشورت کنید.)
هشدار های روی جعبه دارو
هشدار ها را میتوان جزو مهمترین مواردی که باید روی جعبه دارو درج شود به حساب آورد و عدم درج این نکات، میتواند خطرات بسیار گسترده جانی به همراه داشته باشد. برای همین نکات باید به طور کامل و با فونت خوانا روی جعبه دارو درج شوند. این هشدار ها عبارتند از:
• هشدار نگهداری دور از دسترس اطفال
• هشدار عدم مصرف در دوران بارداری یا شیردهی
• هشدار عدم نهگداری زیر تابش مستقیم نور خورشید و یا عدم نگهداری در مکان سرد و خشک
• هشدار مصرف پیش از غذا یا بعد از غذا
• هشدار خواب آلودگی پس از مصرف دارو
• و …
تاریخ ها روی جعبه دارو
روی جعبه دارو، موارد مهمی مانند تاریخ تولید و تاریخ انقضا باید حتما درج شوند تا مصرف کننده دقیقا بداند این دارو کی تولید شده و تا چه زمانی قابل مصرف است. عدم درج هرکدام از این موارد، میتواند به قیمت جان بیمار تمام شود.
بارکد روی جعبه دارو
درج بارکد روی جعبه دارو، از دیگر موارد حائز اهمیتی است که کمک میکند مصرف کننده با اسکن آن، تمامی موارد و نکات مورد نیاز خود را به راحتی ببیند. همچنین بارکد باعث میشود چنانچه دارویی فیک یا تقلبی است به راحتی مشخص شود.
فونت بریل روی جعبه دارو
برخی از دارو ها برای افراد نابینا یا کم بینا تولید میشوند و برای همین، تمام موارد گفته شده باید با خط بریل روی جعبه دارو درج شوند.
پلمپ بودن جعبه دارو
جعبه دارو مسلما باید پلمپ باشد، بنابراین، باید از هولوگرام یا دیگر انواع برچسب اصالت کالا، مانند برچسب های حرارتی استفاده کرد.